Ontwerp “De Koepel” gepresenteerd

Ontwerp “De Koepel” gepresenteerd

Een iconisch ontwerp voor een iconisch gebouw. Vergelijkbaar met het Tate Modern in Londen (zegt de architect). Of het Atomium in Brussel (zeggen wij). Dat Haarlem internationaal op de kaart zal zetten. Hoogwaardig internationaal toerisme naar de stad zal lokken. Zo kun je het ontwerp van het internationale vermaarde architectenbureau Mecanoo voor de koepelgevangenis in Haarlem, samenvatten.

 

In dit gebouw, op de begane grond en in de meerdere verdiepingen tellende bollen, het nieuwe warenhuis Gather. Vergelijkbaar met Corso Como in Milaan, Merci in Parijs en Story in New York. Alle drie opnieuw grote internationale publiekstrekkers. Met één groot verschil.

 

Gather is een maatschappelijke organisatie. Een coöperatie. De leden zijn de vertegenwoordigers van de internationale top van de nieuwe kleinschalige creatieve maakindustrie. Kleine merken en labels, jonge ontwerpers, creatieve ambachtslieden en innovatieve horecaconcepten die deels hun ateliers in de cellen zullen vestigen en deels in de Waarderpolder. Doel van Gather is deze creatieve maakindustrie het podium te bieden waar zij kunnen schitteren. Reputatie kunnen verwerven.

 

beeld2beeld5

 

Bij Gather is altijd reuring. Alles steeds weer anders. Shows, manifestaties en presentaties wisselen elkaar af. Gather is totale blur. Een mix van warenhuis, museum, kunstgalerij, theater, eten en drinken. Alles is erop gericht het publiek te verrassen, te verbazen en te verwonderen.

 

In de bijgebouwen een hotel, opleidingsinstituten voor ondernemerschap en ambacht (dit laatste i.s.m. het Nova College). Maar ook flexibele werkplekken voor creatieve zzp’ers en wellicht woningbouw.

 

beeld6beeld4

 

 

Met dit plan heeft Haarlem een publiekstrekker van jewelste en wordt de stad daarnaast het centrum van de creatieve maakindustrie.

 

Binnenkort start Gather met een pop-up vestiging in de voormalige V&D in Haarlem. Om het idee verder uit te rollen. Te vervolmaken. Helemaal klaar te zijn als de koepel straks opengaat.

8 Comments

 • Menno Hoeben

  20.05.2016 at 11:00 Beantwoorden

  Goed plan. Mooie locatie. Veel succes en creativiteit toegewenst bij het verder uit rollen van jullie idee. Tot binnenkort in de pop-up store!

  • danny van heusden

   20.05.2016 at 11:46 Beantwoorden

   Dank je wel voor je enthousiaste bericht en compliment Menno, daar zijn we blij mee. Om te zorgen dat het er ook echt komt hebben we partners en fans nodig die onze visie delen en de enorme potentie zien en krachten willen bundelen. Van makers tot innovatie bedrijven, gemeentes en maatschappelijke organisaties en andere podia. Als deelnemer, sponsor of vrijwilliger. Met mankracht, materialen, in barter of met geld. Wellicht wil jij/jullie een rol vervullen of heb jij mensen of organisaties in jouw netwerk waarmee je ons in contact kunt brengen?

 • Johnny de Groot

  20.05.2016 at 15:57 Beantwoorden

  Ik ben als bewoner van de Damaststraat ligt enthousiast.
  Ben benieuwd, is dit een plan wat de buurt wel in zijn oorspronkelijke staat en rust houd.
  Wanneer is er een voorlichtings avond.

  • danny van heusden

   20.05.2016 at 22:13 Beantwoorden

   Dank je wel voor je bericht Johnny. We zullen de steun van de buurt, de politiek en alle andere Haarlemmers hard nodig hebben om dit prachtige terrein en iconische gebouw een welverdiende plek en (her)bestemming te geven. Zodra we van de gemeente de ruimte krijgen om ook in een volgende fase mee te dingen zullen we zeker de buurtbewoners en ondernemers informeren en betrekken in de verdere invulling van de plannen

 • Els Spee

  20.05.2016 at 18:59 Beantwoorden

  Spannend plan…..als naaste bewoner van de koepel en ondernemer (bed and Bike haarlemnr1) wens ik jullie heel veel succes!

  • danny van heusden

   20.05.2016 at 21:59 Beantwoorden

   Hallo Els, dank voor je enthousiaste bericht en aanmoediging. We doen ons best. Groeten, ook van Jaime en Doortje (ex Sancta)

 • Jacqueline Keuning

  27.05.2016 at 09:16 Beantwoorden

  Heel goed plan. Haarlem is ook een muziekstad. Neem eens contact op met Klein Haarlem en Gitaarlem. Allebei initiatieven die naadloos in dit plan passen. Ook de Oerkap lijkt me een goede partner. En de Haarlemse Kunstlijn wil vast ook meedenken. Ik heb contacten bij de eerste twee. Laat maar weten als jullie belangstelling hebben, dan leg ik de verbinding.

  • danny van heusden

   27.05.2016 at 12:13 Beantwoorden

   Dank je wel Jacqueline voor je positieve reactie en suggesties. Dat zijn zeker mooie initiatieven die goed aansluiten. Met een aantal is inmiddels een lijntje gelegd. Ik stuur je een uitnodiging en PB op Facebook. Fijne dag

Post a Comment

veertien − 2 =