University College

University College

Misschien moet die University College er wel gewoon komen, bedenk ik me. Wanneer je je als stad al zo lang achtergesteld voelt, wanneer alle inwoners vinden dat zich nu een uitgelezen kans voordoet om eindelijk een historische vergissing recht te zetten, ook Haarlem een universiteit moet krijgen, al is het maar een kleintje, en ook al is die maar op, wat zal het wezen, twintig km afstand van de Amsterdam Universty College, dan moet je dat gewoon doen. Dan moet je niet zeuren. En dat wil ik dan ook niet doen.

 

Maar daar de Koepelgevangenis voor gebruiken, dan maak je een nieuwe historische vergissing. Het zou zonde zijn dit iconische gebouw hiervoor te gebruiken. Zo’n bijzondere kans krijg je als stad maar zelden. Daar moet je goed over nadenken. Niet te snel voor een makkelijke, pragmatische oplossing kiezen. Iets waar je later waarschijnlijk spijt van zult krijgen.

 

Een University College kun je heel goed vestigen op het Slachthuis terrein. Daar staan nog veel vierkante meters leeg. Dat zou een mooie aanvulling zijn voor de plannen die er al voor dit gebied zijn. Dan zou ook in dit deel van de stad een spannende plek ontstaan, mijmer ik verder.

 

Haarlem is vooral een woonstad. B&W zouden dat graag anders zien. En die kans biedt het plan van GATHER. Gather wil van Haarlem het Europese centrum van de kleinschalige maakindustrie maken. Die opkomende groep van nieuwe merken en labels, jonge ontwerpers, creatieve ambachtslieden die steeds nadrukkelijker een duurzaam alternatief worden voor de massaproductie. Voor al die goedkope en slecht gemaakte spullen die nu nog in bulk uit het verre oosten worden geïmporteerd. Waar alle winkels vol mee liggen. En steeds meer mensen moeite mee hebben.

 

Gather wil in de cellen van de koepel de ateliers vestigen van de makers. En in de nabij gelegen – nu nog kwijnende – Waarderpolder de grote werkplaatsen huisvesten. Dat trekt veel makers naar de stad. Zo wordt Haarlem eindelijk ook een werkstad. En dan vooral een op de toekomst gerichte werkstad.

 

Op de begane grond en in de door Mecanoo ontworpen meerdere verdiepingen tellende bollen, het warenhuis Gather zelf, waar je al die bijzondere in kleine oplagen vervaardigde spullen kunt zien, voelen, ruiken en desgewenst aanschaffen.

Want kopen staat bij de coöperatie Gather niet voorop. De maatschappelijke doelstelling van Gather is deze makers een podium te geven. Zodat zij kunnen schitteren. Reputatie kunnen vergaren. Wereldwijd bekend zullen worden.

Vandaar dat Gather met Mecanoo in zee is gegaan. Omdat Gather van de koepel een internationale publiekstrekker wil maken. Hoogwaardig toerisme naar de stad wil lokken. Vandaar dat Gather een warenhuis wil neerzetten dat zich kan meten met Merci in Parijs, Story in New York en Corso Como in Milaan. Stuk voor stuk publiekstrekkers van jewelste.

 

De keus is aan B&W. De raadsleden. De inwoners van de stad. Aan iedereen die hier belang bij heeft. En iets van vindt.

 

Bert Rorije

No Comments

Post a Comment

11 − twee =