De veranderende vraag en het achterblijvende vastgoed aanbod…

— De veranderende vraag en het achterblijvende vastgoed aanbod…

Je hoeft niet helderziend te zijn om te zien dat het retail landschap veranderd. En hiermee ook het stadshart en centrumfunctie…

 

Vele grote merken vallen om en laten grote gaten in het winkellandschap achter. De officiële leegstand in Haarlem is van 5 naar 9% opgelopen maar de werkelijke schade is natuurlijk al veel groter. Want wat als we de te verwachten slachtoffers op korte termijn mee gaan tellen. En dan niet alleen de V&D’s, Blokker’s en andere formules die in het midden zijn blijven hangen en/of internet niet hebben kunnen omarmen en integreren in hun concept. Nee wat dacht je van alle kleine winkeliers die alleen nog maar open zijn omdat ze het pand in eigen beheer hebben (hypotheekvrij). Zodra deze oudere ondernemers stoppen komt er nog veel meer vastgoed vrij. Verborgen leegstand dus waarop je als gemeente nu moet anticiperen. Wat te doen met straten, hele gebieden die niet meer overeind te houden zijn. Keuzes maken, helderheid geven waardoor er weer kansen ontstaan en andere invulling mogelijk maakt. En vervolgens faciliteren.

 

Maar toch nog even terug naar de winkel als belangrijke peiler in het stadshart. Als je goed kijkt zie je de afgelopen tijd ook veel nieuwe  concepten ontstaan. Kleinschalige creatieve winkelconcepten. Een samenspel van shoppen en beleven. Van ontmoeten en genieten. Gebasseerd op andere businessmodellen. En dat laatste is nou juist waar de schoen in mijn ogen nu nog wringt. De markt speelt hier (nog) onvoldoende op in. Het lijkt er op dat de aanbieders, vastgoed eigenaar én makelaar! nog steeds vasthouden aan oude business modellen en “gokken” op een nieuwe grote huurder. Lekker voor 10 jaar tegen een bizarre prijs. Een prijs die ironisch genoeg door diezelfde grote omvallende retailers de afgelopen decennia is opgestuwd… Terwijl de markt juist vraagt naar flexibiliteit. Samenwerken. Overheden, vastgoed eigenaren en ondernemers. Daar wrikt nu nog de schoen. Wij zien hier een belangrijke taak voor de (bedrijfs)makelaar. De veranderende markt is tenslotte zijn werkgebied en hij is het die de tools heeft om aanbieders in beweging te brengen. Met GATHER pionieren wij in dit veranderende landschap.

4 Comments

 • A. Lam

  18.03.2015 at 18:53 Beantwoorden

  oude leningen oude verdien modellen zijn vaak nog het onderliggende probleem in de makelaardij en of ontroerendgoed eigenaren. De vraag die men werkelijk zichzelf moet vragen. 1. Hoe zien hun de retail toekomst? 2. Is leegstand met de hoop van een mogelijke sucker beter dan samenwerken en samengroeien? 3. Zou een meer toegankelijk verdien model, zoals lagere huur maar dan wel % verdienmodel aantrekkelijk voor hen zijn?
  iig mensen, starters, ondernemers, kantelen enigszins gedwongen maar tenslotte voor het nieuwe! Mijn oplossing, bouw samen met mensjes, makelaars, ontroerendgoed eigenaren die mee willen kantelen niet alleen maar willen profiteren op de oude manier. GATHER go forth, plant your seed and grow!

 • northbound store

  19.03.2015 at 10:31 Beantwoorden

  Jullie aanpak en boodschap is inspirerend en helder. Wij hier in het Haagse, als ‘nieuwe’ retailondernemer, zijn het hier meer dan 100% mee eens. We have planted the seed, ook hier in Den Haag…maar voor echte doorgroei stuit je telkens weer op hetzelfde…men wil ‘even’ meewerken maar dan moet alles het liefst weer naar het oude. Dat is killing voor vernieuwing. We moeten volhouden! We staan helemaal achter jullie concept!

 • bernice bartling

  22.03.2015 at 10:43 Beantwoorden
 • danny van heusden

  25.03.2015 at 14:51 Beantwoorden

  Vanavond naar het Stadhuis om bijdrage te leveren aan onderstaande discussie. Hoop vooral dat het een productieve bijeenkomst zal zijn die snel tot concrete acties gaat leiden.

  Discussie over detailhandelsvisie

  De gemeenteraad van Haarlem houdt op woensdag 25 maart een discussiebijeenkomst over de Ontwerp Detailhandelsvisie Haarlem Winkelstad De bijeenkomst wordt gehouden van 20.00 tot 21.30 uur in de raadzaal in het Stadhuis van Haarlem. Winkelen staat onder druk. Grote ketens hebben het zwaar en nieuwe ontwikkelingen komen bovendrijven. Hoe gaan ondernemers hiermee om, waar lopen ze tegen aan en wat kan de gemeente doen om hen hierbij te ondersteunen.

  De ontwerp detailhandelsvisie heeft al ter inzage gelegen, maar de raad wil samen met de ondernemers bespreken hoe we Haarlem ook de komende jaren een top winkelstad kunnen laten zijn en waar we ruimte kunnen/moeten geven aan nieuwe flexibele concepten, zoals pop-up stores, start-ups, nieuwe vormen van ambulante handel, ruimere openingstijden en/of samenwerkingsverbanden.

  Het programma van de discussiebijeenkomst is als volgt:

  19.30 uur: inloop met koffie/thee
  20.00 uur: Welkom door avondvoorzitter Marceline Schopman, raadslid
  20.05 uur: Korte introductie door Jan Appelman, Beleidsmedewerker afd. Economie en Cultuur
  20.10 uur: Interview door Marceline Schopman met enkele ondernemers
  20.30 uur: Discussie aan de hand van stellingen
  21.30 uur: Afronding discussie

  Aanmelden via griffiebureau@haarlem.nl

Post a Comment

vijf × twee =